جهت خرید بطری پت استوانه ای از سایت بهصورت انلاین و اینترنتی، باید بدانید که وزن و ضخامت این بطریها در تعیین قیمت آنها بشدت مؤثر است. برای آشنایی با جزئیات بیشتر، این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.
سایت انلاین خرید بطری پت استوانه ای
ظروف پت پرکاربردترین نوع ظروف استفاده شده در صنایع غذایی است و در این میان بطری پت استوانه ای شفاف ۱٫۵ لیتری، ۱ لیتری، ۲٫۵ لیتری و ۲۵۰ سی¬سی که معمولاً برای نوشیدنیها مصرف میشوند، پرکاربردترین نوع این ظروف هستند.
در این وبسایت، امکان خرید بطری پت استوانهای بهصورت آنلاین فراهم شده و کلیهی اقلام با توجه به حذف واسطهها، به قیمت درب کارخانه ارائه میشود.
در بخش محصولات، در خصوص هر محصول توضیحات لازم ارائه شده و شما میتوانید با تماس با شمارههای موجود، نسبت به خرید عمده و جزئی اقدام نمایید.
تاریخچه بطریهای پلاستیکی
از این مواد برای اولین بار در ۱۹۴۷ برای ساخت ظروف نگهداری مواد استفاده شد.
در ابتدا چون هزینه ساخت آنها با مواد فلزی و شیشهای برابری میکرد، کمتر مورد استقبال بود؛ اما با ورود پلی اتیلنهای متراکم، این هزینه کاهش یافت.
همچنین این نوع بسته بندی به دلیل سبک بودن و نشکن بودن در جابجاییها (چه در خط تولید و چه در انتقال به مصرف کننده) کار را بسیار ساده میکرد.
امروزه در هر صنعتی که امکان استفاده از ظروف پلاستیکی وجود داشته باشد، اولویت را به ظروف پلاستیک میدهند و فقط در اقلامی که با پلاستیک ناسازگار است از شیشه استفاده میشود.
بطریهای پت پلاستیکی
پت (PET) مخفف «پلیاتیلن ترفتالات» است و در بین انواع پلاستیکها، خواص جذابی برای تولید ظروف پلاستیکی دارد.
تمام بطریهای نوشابه و آب و دیگر ظروف کم وزن و شفاف که در بازار برای بسته بندی انواع مواد غذایی و غیرخوراکی استفاده میشوند، از نوع پت هستند.
خواصی از قبیل موارد زیر، باعث محبوبیت روز افزون پتها بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان شده است:
- شفافیت
- زیبایی قابل قبول
- وزن بسیار کم در مقابل حجم بالا
- قیمت ارزان
- مقاومت در برابر مواد شیمیایی
- استحکام بالا و مقاومت در برابر ضربه
- عدم تأثیر پذیری از بو و رنگ مواد
ترکیباتی که در ساخت انواع دیگر بطری پلاستیکی ایفای نقش میکنند عبارتاند از:
- پلی وینیل کلراید (PVC)
- پلی اتیلن (PE)
- پلیپروپیلن (PP)
- پلی کربنات (PC)
مراحل ساخت پت
پتها بر خلاف سایر ظروف پلاستیکی که طی فرایند «اکستروژن مذاب و باد کردن پلیمر در قالب» تولید میشوند، در حالت مذاب، قابلیت فرم دهی ندارند؛ بنابراین فرایند ساخت آنها دو مرحلهای است:
- ساخت یک لولهی باریک و دراز که به آن پریفرم (شکل اولیه) میگویند.
- سپس این لولهها در اندازه مورد نیاز برش خورده و در دستگاه مخصوصی تحت فشار و گرما به شکل مورد نظر در میآید.